جاهای دیدنی بندر گناوه، خورشید بوشهر
بندر گناوه قدمتی هزار ساله دارد و در جای جای این شهر میتوانید بناهای تاریخی و آثار باستانی مختلفی را مشاهده کنید. علاوه بر آثار تاریخی مثل برج خان، میتوانید به سراغ جاهای دیدنی بندر گناوه و جاذبههای طبیعی با چشماندازهای تماشایی بروید. در بازدید از شهر از رفتن به بازارها و مراکز خرید بندر گناوه غافل نشوید؛ چرا که این بندر به علت همجواری با کشورهای عربی دارای محصولات متنوع باب هر سلیقهای هست. پس از گشت و گذار در شهر در آخر برای گذراندن ساعات پایانی روز حتما به تماشای غروب حیرت انگیز این بندر سری بزنید. تماشای بازی رنگها در اسمان و تماشای ماهیگیران و کشتیها بر روی آبهای خلیج فارس در هنگام غروب تصویری به یاد ماندنی در ذهنتان میسازد که تا مدتها با یادآوریشان غرق لذت خواهید شد.
ما در این مقاله از مجله گردشگری لیدوماتریپ جاهای دیدنی گناوه را به طور کامل به شما معرفی میکنیم تا بتوانید برنامه ریزی بهتری برای سفرتان داشته باشید.
تفریح و گشت و گذار در بندر گناوه
در سفر به این شهر میتوانید ساحل ماسهای روستای چاهک را ببینید و از صدای مرغان دریایی که بر فراز ساحل پرواز میکنند، لذت ببرید. برای گذراندن یک روز بهیادماندنی به همراه دوستان یا خانواده، فقط کافی است گشتی در بندر ریگ و جزیره میرمهنا بزنید تا چشم اندازهای تماشایی را نظاره کنید. پس از گشتوگذار در اطراف شهر، اگر میخواهید به دیدنِ گوشهای از تاریخ شهر بندر گناوه بروید، سری به بنای تاریخی برج خان و امامزاده سلیمان بن علی بزنید تا آثار معماریهایش را از نزدیک ببینید. سفر و گردش در طبیعت پیشنهادی است که به سختی میتوان آن را نادیده گرفت. در بازدید از شهر، تماشای طبیعت و حیات وحش تالاب حله را از دست ندهید، چرا که میتوانید شگفتی دیگری از خلقت را ببینید. برای آشنایی بیشتر با جاذبه های بندر گناوه در ادامه با ما همراه باشید.
لیست جاهای دیدنی بندر گناوه
تپه های باستانی گناوه
شهر گناوه یکی از شهرهای قدیمی بوشهر است که تاریخ سکونت در آن به هزار و پانصد سال پیش برمیگردد. این شهر به واسطه گذشته دور و درازی که دارد، دارای تپههای باستانی متعددی است که به تپههای باستانی گناوه مشهور هستند. هر کدام از این تپهها در جایجای روستای گناوه و در فاصلهای کمی از این روستا واقع شدهاند. از جمله این تپهها میتوان به تپه تل محمد حیدر در ۱۰۰ متری شمال روستای گناوه، تپه شاه ناصری در ۲۰۰ متری شرق این روستا و قلعه کلات که در ۱۰۰ متری جنوب روستای گناوه واقع شدهاند، اشاره کرد.
در این تپهها که از شگفت انگیزتین جاهای دیدنی بندر گناوه هستند، سفال،کوزه، بوپال (پایه های ساخته شده از گل رس پخته ) تا سالهای نه چندان دور به فراوانی یافت میشد و همین امر باعث شده بود که باستان شناسان بسیاری به گناوه بروند. محلیهای آن اطراف اینطور میگویند که تپهی محمد حیدر دارای گنجینه ای فراوان است اما اژدهایی که هفت سر دارد بر روی آن خوابیده و از جواهرات آن مراقبت میکند. شواهدی که در دست است نشان میدهد که از زمان افشاریه تا به امروز این منطقه دارای سکنه بوده است . البته سابقهی سکونت قبل از آن را نیز رد نمیکنیم؛ چراکه تپههای باستانی یاد شده دلیلی بر این مدعا است.
ساحل شنی گناوه
ساحل شنی بندر گناوه و چشم انداز زیبایی روستاهای چاهک، مال قاید، قلعه حید و بندر ریگ از جذابیت های گناوه به حساب می رود. تفریحات ساحلی مانند قایق سواری در این بنادر در دسترس میباشد. در ایام نوروز ، جشنواره غذاهای محلی و مجسمه های شنی و بازی های بومی در کنار ساحل برگزار می گردد. که جذابیت این منطقه را دوچندان کرده است.
تالاب حله
تالاب در منطقه حله، محل تلاقی دو رودخانه دالکی و شاپور واقع شده است. این تالاب یکی از تالابهای مشهور سراسر قلمرو جنوبی ایران و از زیباترین جاهای دیدنی بندر گناوه به شمار میرود که از سرریز جریان دو رودخانه نامبرده و تا حدودی جزر و مد خلیج فارس تامین میگردد. این تالاب، یک اکوسیستم محلی محسوب میشود که بهره برداریهای پژوهشی و تفرجی را به عمل آورده است. همچنین در این تالاب هزاران پرنده آبزی مهاجر زندگی میکنند که شامل حواصیل، گاچی رو، درنا، بط، پرستو، هفت رنگ، دراج و حمامی میشود.
در سال ۱۳۴۲ بر اثر طغیان رودخانه حله، تالاب حله تشکیل شد که از آن سال تاکنون تالاب و منطقه حفاظت شده، تحت پوشش محیط زیست بوشهر قرار گرفته است. این تالاب یکی از گنجینههای ارزشمند این منطقه به شمار میرود که پرندگان بومی، مهاجر و حیات وحش بینظیری را در خود جای داده است و در فاصله ۱۰ کیلومتری شمال شرق بوشهر قرار دارد. از مهمترین جذابیتهای تالاب حله میتوان به تنوع گیاهی و وجود رودخانه اشاره کرد. همچنین نزدیک بودنِ سواحل این تالاب به زیستگاه غنی حیات وحش از دیگر ویژگیهای این تالاب به شمار میرود که این منطقه را به حیات وحش تبدیل کرده است.
امامزاده سلیمان بن علی
امامزاده سلیمان بن علی گناوه از پر اهمیتترین مرکزهای مذهبی استان بوشهر محسوب میشود. در معماری این امامزاده از طرح پلکانی استفاده شده است که نمای آن را بسیار جذاب میسازد این امامزاده در حاشیه جادهی گناوه دیلم قرار گرفته است.
ساخت معماری مرقد این امامزاده به دوران صفویه باز میگردد. گنبد این امامزاده در نگاه اول ما را به یاد گنبد مشهور دانیال نبی در شوش و معماری سواحل خلیج فارس میاندازد، اما تفاوتهای بسیاری با آن دارد. این گنبد فیروزهای به شکل کثیر الاضلاع منظم و دوازده ترک (دوازده وجهی) ساخته شده است. پلکانهای گنبد بر روی قاعده مدورش ساخته شده و رنگ فیروزهای آن حالتی معنوی به بنا داده است. این گنبد و پایههای آن احتمالا از دوران قدیمیتری نسبت به سایر قسمتهای بنا به یادگار مانده است.
بندر ریگ
بندر ریگ به دلیل موقعیت استراتژیک از زمان صفویان محل درگیری ایران، پرتغال و انگلیس بوده است. به همین دلیل نیز این بندر از لحاظ تاریخی برای ایران بسیار حائز اهمیت است. بندر ریگ از توابع شهرستان گناوه که از قدیمی ترین بنادر استان بوشهر بوده، شخصیت و قهرمانی بزرگی همچون میرمهنا از مبارزان جنوب در مقابل اشغالگران پرتغالی در آن زندگی کرده داشته که توانست به سلطه و استعمارگری چند قرن پرتغالی ها در خلیج فارس پایان دهد. این بندر با جاذبه های متعدد گردشگری دارای اماکن تاریخی و تفریحی است که هر ساله شاهد حضور گردشگران بسیاری از اقصی نقاط کشور است. برج حسینیه خان در این بندر که به عنوان میراث فرهنگی ثبت و ترمیم شده از مکان تاریخی این بندر به شمار میآید.
بی بی مریم
بی بی مریم یکی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی بندر گناوه است که شامل مقبرهای کوچک و ساده بوده و سابقه تاریخی آن توسط مورخان بسیاری بررسی شده است. این مقبره که به آن بی بی مریم یا بی مره میگویند در بخش غربی محله بابا علی شاه گناوه و در نقطهای مرتفع واقع شده است.
در حال حاضر بی بی مریم و امامزاده سلیمان بن علی تنها اماکن تاریخی هستند که از گناوه به جای مانده است. این در حالی است که گناوه بیش از ۱۵۰۰ سال قدمت دارد.
دهکده توریستی مال قائد
دهکده توریستی مال قائد که در فاصله ۵۰۰ متری از بخش شمال شهرستان گناوه قرار گرفته، بیش از ۴۰۰۰ نفر جمعیت داشته و چشم اندازی زیبا دارد. این دهکده در حال تبدیل شدن به شهری پرجمعیت است. البته نام ابتدایی این دهکده، محال قائد بوده که به مرور زمان به مال قائد تغییر پیدا کرده است.
دهکده توریستی مال قائد از جاهای دیدنی بندر گناوه از شرق به کوه و دشت گلهای نرگس و مزارع جو و گندم، از سمت غرب به خلیج فارس، از سمت شمال به باغهای سرسبز مرکبات، روستای قلعه حیدر و نخلستان و از سمت جنوب نیز به شهر گناوه، سربست و روستای مال خلیفه منتهی میشود. زمانیکه روی بلندترین بخش دهکده میایستید میتوانید شهر گناوه را به خوبی ببینید.
رودخانه دره گچی
رودخانه دره گچی یکی از جاذبههای گردشگری و دیدنی بندر گناوه است که ۲۲ متر طول داشته و یکی از رودخانههای فصلی بوشهر است. این رودخانه که از گناوه عبور کرده و به خلیج فارس و دریای عمان میریزد. رودخانه دره گچی از کوه پونه گز که در قسمت شمال شرقی گناوه قرار گرفته سرچشمه میگیرد.
این رود پس از رسیدن به روستای گاو سفید، دو شاخه میشود. یکی از شاخههای رود دره گچی از دره گیجک و گناوه عبور کرده و شاخه دیگر نیز از روستای پوزه گاه و بندر ریگ عبور میکند. این رودخانه در نهایت به خلیج فارس میریزد.
جزیره میر مهنا
میرمهنا، نام یکی از مردمان جنوب ایران بوده که دلاوریهایش سبب پایان یافتن استعمار پرتغالیها و هلندیها بر جنوب سرزمینمان شد. نام جزیره غیرمسکونی میرمهنا از او گرفته شده است. این جزیره که تنها ۱۵ کیلومتر از بندر گناوه فاصله دارد دارای یک درخت کنار تنومند به نام کنار میرمهناست. گنبد قدمگاه از دیگر جاذبههای جزیره میرمهناست. اعتقاد بر این است که این قدمگاه حضرت علی (ع) است. از دیگر دلایل شهرت این جزیره، درختان انگور و انجیر است که طعمی متفاوت و خوشمزه دارند. به زودی تفرجگاه گردشگری به وسعت صد هکتار در این جزیره ساخته میشود.
آدرس: گناوه، کرانه جنوبی بندر ریگ
برج خان
برج خان یکی از اماکن تاریخی متعلق به خانعلی حیاتی داوودی است که در بندر ریگ از توابع شهرستان بندر گناوه واقع شده است. این برج با قدمتی ۲۳۰ ساله یکی از جاهای دیدنی بندر گناوه است که در گذشته محل تصمیمگیریهای سیاسی درباریان حکومت بوده است. معماری این برج با الهام از سبک بیت میلانی ساخته شده و دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است. بخش اندرونی از دو طبقه تشکیل شده است و در هر طبقه ۲ اتاق با ابعاد پنج در پنج قرار گرفته و بین آنها راهروهایی ساخته شده است. انتهای راهروها به ایوانهایی منتهی میشود که با ۱۴ ستون به زمین وصل شدهاند.
در بخش بیرونی این برج نیز یک حیاط بزرگ با حوض آب کوچک در وسط حیاط به همراه درختان زیبا در اطراف آن قرار گرفته است. آینههای نصب شده با قابهای چوبی در اتاقها، گنجههای دیواری، گره چینیهای پنجرهها و درها، حکاکیهای روی ستونها و دیوارها، کرکرهها و تزئینات چوبی زیباییهای خاصی به این مکان باستانی بخشیده است که در نوع خود بینظیر است.
آدرس: گناوه، بندر ریگ، خیابان جمهوری اسلامی.
تفریحات بندر گناوه
بندر گناوه با طبیعت بکر و زیبای خود مکانی بسیار دیدنی برای علاقمندان به منظور بازدید از مناظر طبیعی است. خلیج درخشان فارس در روزهای گرم و آفتابی با نسیم بهاری همراه با دلفینهای شاداب و با ذکاوت که در دو سوی لنجها و قایقهای ماهیگیری به این سو و آن سو میپرند و تابش نور آفتاب بر روی صدفهای سفید و لیز کنار ساحل جلوه های بصری بکر و بی نظیری را در کنار ساحل طلایی و منحصر به فرد گناوه پدید میآورد. شبهای شگفت انگیز گناوه، در کنار ساحل این بندر با صدای ملودیک امواج دریا و انعکاس نورنقره گون مهتاب در آب، و آتش شعلههای گاز در جزیرهی خارک و خارگو منظرههای زیبا و فراموشی نشدنی را برای هر گردشگری فراهم میکند.
از جاهای دیدنی بندر گناوه همچنین ساحل زیبا و ماسه ای و بی نظیر روستای چهک در نزدیکی گناوه که محل مناسبی جهت بازدید مسافرین و علاقمندان است، میشود نام برد. جزایر شمالی و جنوبی، گوابین، گشویی در حد فاصل بین گناوه و ریگ قرار دارند که بیشتر مردم این منطقه به شغل صیادی مشغل هستند و جای بسیار جذابی برای دیدن است زیرا میشود آواز دست جمعی صیادان را شنید و تا سالها در خاطره سپرد.
گشت و گذار در سواحل گناوه
ساحل بندر گناوه یکی از زیباترین و دیدنیترین سواحل ایران به شمار میرود. تمام نوار ساحلی بندر گناوه زیبا و دیدنی است اما در روستاهای کشویی و چاهک بهترین منطقههای ساحلی را میتوان تماشا کرد. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد ساحل بندر گناوه ماسهای بودن آن است که نمونه آن کمتر در کشور پیدا میشود. آبهای نیلگون خلیج فارس در کنار ساحل شنی پوشیده از صدفها منظره باشکوهی را رقم زده است.
قدم زدن در ساحل و غلت خوردن شن و ماسهها در زیر پاها بسیار لذتبخش است. اگر از قدم زدن خسته شدید لب ساحل بنشیند و نفسی عمیق کشیده و ریههای خود را سرشار از هوای پاک و تمیز کنید. عجیب حس آرامش با تکتک تار و پود وجودتان عجین میشود. نشستن در سواحل پر صدف این بندر، هوای خنک و تازهای که صورت را نوازش میکند. شن و ماسه نرم بین انگشتان پا، تماشای آبهای خلیج فارس و امواج درخشان و همچنین تماشای قایقهای ماهیگیری در طلوع و غروب خورشید، سفری لذت بخش و خاطرهای زیبا را در ذهنتان خواهد ساخت که تا ابد فراموش نخواهید کرد.
بازار گردی در گناوه
ته لنجی کالاهایی هستند که ملوانان جنوبی هر ۶ سال یک بار از کشورهایی دیگر از جمله دبی به ایران وارد میکنند. این کالاها، بارها بعد از رسیدن به ساحل در ته لنج قرار گرفته و بعد به بازارهای محلی منتقل میشوند. چون این اجناس بعد از رسیدن به ساحل ته لنج قرار میگیرند باعث شده این کالاها به ته لنج معروف شده و بازارهایی که این کالاها را میفروشند نیز با نام بازار ته لنجی شناخته شوند.
ته لنجی در بندر گناوه که دارای خط ساحلی طولانی است و کسب و کار و امور زندگی بیشتر مردم این شهر وابسته به تجارت دریایی است، نقش حیاتی دارد. در این بازارها انواع پوشاک، لوازم بهداشتی، کیف، کفش، لوازم آرایشی، عطر و ادکلن، لوازم خانگی، مواد غذایی و… از بهترین برندهای خارجی پیدا میشود و به غیر از اهالی این شهر، مسافران و گردشگران بسیاری نیز در هنگام سفر به بوشهر برای خرید به این بازارها میروند. بازار ته لنجی دیلم و بازار ته لنجی گناوه از معروف ترین بازارهای ته لنجی ایران هستند.
اقامت در بندر گناوه
علاوه بر این جاهای دیدنی بندر گناوه، هتلها و اقامتگاههای این شهر نیز در جایجای شهر فراواناند تا اقامت شما را نیز مانند هر تجربه دیگری در این سفر لذتبخش کنند. اگر میخواهید بدون دغدغه اقامتگاه به این شهر سفر کنید میتوانید قبل از سفر در صفحه رزرو اقامتگاه در گناوه انواع سوئیتها، آپارتمانهای مبله و اقامتگاههای روزانه را همراه با مشخصات کامل مشاهده کرده و بعد از انتخاب و رزرو اقامتگاه مناسب سفر خود را به این بندر زیبا آغاز کنید.