دروازه قرآن شیراز – تاریخچه، معماری و عکس

همه-چیز-درباره-دروازه-قرآن-شیراز،-تاریخچه،-معماری-و-عکس-مجله-گردشگری-لیدوماتریپ

شیراز همواره یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی بوده است. این شهر زیبا، پر از جاذبه‌های دیدنی و جذاب است که چشمان هر بیننده‌ای را مسحور و شیفته خودش میکند. یکی از این آثار زیبا و برجای مانده از پیشینیان، دروازه قرآن شیراز است که در سال ۱۳۷۵ به عنوان آثار ملی به ثبت رسید.

حتما شما هم با این رسم دیرین آشنا هستید، از قدیم رسم بر این بوده که مسافر را از زیر قرآن رد می‌کردند تا در پناه قرآن و به سلامت به سفر رفته و بازگردد، این رسم دیرین و کهن در دروازه‌ی شهر شیراز نیز وجود دارد، جایی که بر فراز دروازه این شهر قرآنی قرار داده شده تا مسافرانش متبرک به قرآن شوند و همگی به سلامت سفر کنند. می‌توانید مهمان نوازی شیرازی‌ها را از ابتدای ورود به شهر ببنید!؟ برای آشنایی با دروازه قرآن شیراز تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

مجله لیدوماتریپ قصد دارد در این مقاله اطلاعات جامع و کاملی از دروازه قرآن شیراز در اختیار شما قرار دهد تا قبل از سفر به شیراز با این اثر ملی و بسیار زیبا بیشتر آشنا شوید.

دروازه شیراز، جاذبه‌ای جذاب و تاریخی

دروازه-شیراز،-جاذبه‌ای-جذاب-و-تاریخی

در گذشته مردم برای ورود به هر شهری باید از دروازه آن شهر عبور می‌کردند. دروازه‌ها، هم برای نگهبانی از شهرها و هم برای خوشامدگویی به مهمان‌ها ساخته می‌شدند. دروازه شیراز در ورودی شمالی شهر شیراز و در تنگه الله اکبر میان کوه چهل مقام و باباکوهی جای گرفته است، و به سمت مرودشت قرار دارد و مسافرانی که از اصفهان و یزد به شیراز می‌آیند از کنار این بنای باشکوه عبور می‌کنند.

شیراز در زمان‌های قدیم دارای ۶ دروازه به نام‌های: دروازه اصفهان، دروازه قصاب خانه، دروازه کازرون، دروازه سعدی، دروازه قرآن و دروازه شاه داعی الله بوده است، که اکنون تنها دروازه باقی مانده در شیراز، دروازه قرآن است . این بنا در گذشته طاق قرآن نیز نامیده می‌شد. در زمان‌های قدیم اعتقاد مردم شیراز بر این بوده که هر ماه در ابتدای ماه قمری از زیر این دروازه عبور کنند، تا در پناه قرآن خود را از بلاها بیمه کنند. مقبره خواجوی کرمانی در مجاورت دروازه قرآن است و باغ جهان نما و مقبره حافظ شیرازی نیز در فاصله کمی از دروازه قرآن قرار دارد.

در قدیمی‌ترین عکس‌های به جا مانده از دروازه قرآن که مربوط به دوران قاجار است، اتاقکی که در آن دو نسخه قرآن دست ‌نویس نگه‌داری می‌شده، قابل مشاهده است. در تصاویر زیر، عکس دروازه قرآن جدید شیراز و عکس دروازه قرآن قدیم شیراز را مشاهده می‌کنید.

دروازه-شیراز،-جاذبه‌ای-جذاب-و-تاریخی

دروازه-شیراز،-جاذبه‌ای-جذاب-و-تاریخی

تاریخچه دروازه قرآن شیراز، سرگذشتی پر فراز و نشیب!

تاریخچه-دروازه-قرآن-شیراز،-سرگذشتی-پر-فراز-و-نشیب!

تاریخچه دروازه قرآن شیراز به زمان عضدالدوله برمی‌گردد، اگر بخواهیم در رابطه با تاریخچه دروازه قرآن شیراز صحبت کنیم بهتر است بگویم، این دروازه در زمان عضدالدوله با استفاده از سنگ و ساروج ساخته شده و قرآنی در آن قرار داده شده بود تا مسافران از زیر آن عبور کنند، این طاق به مرور زمان رو به خرابی رفت تا اینکه در دوره زندیه، کریم خان زند این دروازه را بازسازی کرد و پس از اضافه کردن اتاقکی به بالای آن دو جلد قرآن بزرگ نفیس در آن قرار داد، این قرآن‌ها به «قرآن هفده من» معروف هستند.

در دوران قاجار نیز به علت وقوع چندین زلزله دروازه قرآن دچار خسارات و صدماتی شد که بعدها توسط محمد زکی خان نوری تعمیر شده و در دو سوی آن اتاق‌هایی به منزله پاسگاه و راهداری ایجاد شد. اما در سال ۱۳۱۵ با دستور کار قرار گرفتن طرح توسعه راه شمالی شیراز، این طاق توسط شهرداری شیراز و به وسیله دینامیت خراب شد و قرآن‌ها نیز به موزه پارس شیراز منتقل شدند و اکنون نیز در این محل نگه‌داری می‌شوند. در حدود ۱۲ سال پس از تخریب این دروازه، یعنی در سال ۱۳۲۷ بازرگانی به نام حسین ایگار معروف به اعتماد التجار دروازه کنونی را کمی پایین‌تر از دوازه پیشین، ساخت و قرآنی در اتاقک بالایی آن قرار داد. دروازه قرآن کنونی در اندازه بزرگ‌تر و شامل سه دهنه با قوس تیزه‌دار و اتاقی برفراز آن برای قرار دادن قرآن ساخته شد.

معماری دروازه قرآن شیراز، یک معماری جذاب و قدیمی

معماری-دروازه-قرآن-شیراز،-یک-معماری-جذاب-و-قدیمی

معماری دروازه قرآن شیراز یکی از شاهکارهای معماری اسلامی است. دروازه قرآن شیراز بنایی تاریخی- اسلامی است، معماری دروازه قرآن شیراز، همواره زبانزد بوده از به طوری که با معماری خاص خود در ورودی شهر خودنمایی می‌کند. مصالح به کار رفته در دروازه قرآن، سنگ و سیمان است که به شیوه سنتی ساخته شده و در سطوح شمالی و جنوبی آن اندکی کاشی کاری به چشم می‌خورد. دروازه قرآن شیراز دارای سه دهنه است، یک دهنه بزرگ در قسمت میانی و دو دهنه کوچک در دو طرف آن قرار دارد.

این اثر تاریخی به آیاتی چند از کلام الله مجید و کاشی کاری‌های زیبایی مزین شده و برای این کار از کاشی هفت رنگ استفاده شده است. در دهنه غربی، راه پله ورود به اتاق بالا قرار دارد، این اتاق دارای سه پنجره مشبک کاشی کاری شده در هر سمت است و قرآنی در آن نگه‌داری می‌شود. در دهنه شرقی، آرامگاه سازنده این بنا، شادروان ایگار قرار دارد.

برای اجاره ویلا و سوئیت در شیراز می توانید از طریق لیدوماتریپ اقدام کنید و در هر کجای شیراز که بخواهید هتل و یا سوئیت مورد نظر خود را رزرو کنید.

 

دروازه قرآن شیراز در شب، جلوه‌ای زیبا و شکوه و عظمتی کم نظیر

دروازه-قرآن-در-شب،-جلوه‌ای-زیبا-و-شکوه-و-عظمتی-کم-نظیر

دروازه قرآن، بنایی باشکوه و زیباست که چه در روز و چه در شب، جذابیت خاص خود را دارد. در هنگام روز می‌توانید جزئیات و تزئینات را دقیق‌تر مشاهده کنید و اما در هنگام شب با نورپردازی بسیار زیبایی که انجام می‌شود جذابیت این بنا دوچندان می‌شود و جلوه‌ای متفاوت به خود می‌گیرد و عظمتش را دل تاریکی شب، به رخ می‌کشد. در تصویر زیر عکس دروازه قرآن در شب، به همراه عکس دیگری از دروازه قرآن در روز را مشاهده می‌کنید. عکس دروازه قرآن در شب چشم هر بیننده‌ای را می‌نوازد.

دروازه-قرآن-در-شب،-جلوه‌ای-زیبا-و-شکوه-و-عظمتی-کم-نظیر

دروازه-قرآن-در-شب،-جلوه‌ای-زیبا-و-شکوه-و-عظمتی-کم-نظیر

شیراز شهری پر از جاذبه‌های دیدنی و جذاب است، شهری که در هر گوشه آن می‌توان ردپایی از زیبایی‌ها را دید. برای یافتن این جاذبه‌ها و زیبایی‌ها تنها کافیست قدم در خیابان بگذارید، خواهید دید که چگونه محصور زیبایی‌های این شهر خواهید شد. دروازه قرآن نیز یکی از بناهایی است که علاوه بر تاریخ غنی که بر دوشش حمل می‌کند شکوه، عظمت و زیبایی‌اش هر رهگذری را وادار می‌کند تا بایستد و تماشایش کند، هر ساله خیل گردشگران خارجی و داخلی برای دیدن این بنای باشکوه به شیراز سفر می‌کنند. برای این که این شهر زیبا، شهری که به شهر راز معروف است، شهری که با بوی گل‌های بهارنارنج عجین شده است را از نزدیک ببینید و با جاذبه‌هایش آشنا شوید حتما به شیراز سفر کنید.

برای اجاره ویلا و سوئیت در شیراز زیبا میتوانید از طریق لیدوماتریپ اقدام کنید تا در هنگام سفر با خیالی آسوده و فراغ بال از آثار این شهر زیبا دیدن کرده و خاطراتی خوش برای خود ثبت کنید.

Rate this post
2 نظر برای "دروازه قرآن شیراز – تاریخچه، معماری و عکس" ارسال شده.
  1. مهناز گفت:

    اسم دروازهای شیراز چین؟

    1. رعنا گفت:

      خانه صابر، خانه صالحی، خانه توکلی، خانه منطقی نژاد، خانه سعادت، خانه فروغ‌ الملک، خانه ضیائیان، خانه زینت‌ الملک، خانه شوریده شیرازی، خانه محتشم و خانه نصیرالملک اشاره کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *